Vreemdelingen en priesters

Blog
Algemeen

Deze ‘coronatijd’ geeft op regenachtige dagen ook gelegenheid om nog eens wat extra te lezen. Bezinning op onze ‘missie’ blijft nodig. Daarom heb ik het boek van Stefan Paas weer eens ter hand genomen, met als titel ‘Vreemdelingen en priesters’, en als ondertitel: ‘Christelijke missie in een postchristelijke omgeving’.

Al eeuwenlang wordt in de kerk gezocht naar een manier om het evangelie te delen met hen die het nog niet kennen. Paas (hoogleraar missiologie) loopt allerlei opvattingen en methoden langs en geeft  commentaar. Aan alle methoden zitten voor- en nadelen. De opvatting van de ‘volkskerk’ is niet houdbaar gebleken, maar ook de methoden van opwekkingen hadden vaak een tijdelijk effect. Dan heb ik het nog niet eens over toestanden waarbij mensen met geweld tot het christelijk geloof werden bekeerd. Ook kwam het vaak voor dat als het stamhoofd voor het christendom koos, dat dan de hele stam werd gedoopt. Het leek dan wel dat het hele volk christelijk was, maar de meeste mensen begrepen niet eens waar het over ging. Het is misschien wel goed te beseffen dat in het christelijke Europa alle eeuwen slechts een klein gedeelte praktiserend christen was. Veel mensen hebben nog steeds de gedachte dat het vroeger allemaal veel beter was. Dat is niet zo.

Zinvol vind ik wel de conclusie dat we als kerk moeten beseffen - juist is deze moeilijke omstandigheden – dat we vreemdelingen zijn in deze wereld. Ons vaderland is elders. We zijn in de wereld en hebben een boodschap voor de wereld, dat is niet altijd een ‘woord’. Het kan ook ‘daad’ zijn. Als vreemdelingen op reis naar een ander vaderland staan we dicht bij anderen die zich ook vreemdeling voelen. Mensen, die door hun anders-zijn gediscrimineerd worden. Wij staan naast hen.

Laten we ons niet blind staren op allerlei evangelisatiemethoden. Het kan goed zijn om als kerk er gebruik van te maken.

Mooi vind ik dat God ieder gemeentelid, als priester (man en vrouw) de opdracht heeft gegeven om met de eigen gaven naar elkaar om te zien. Jezus heeft ons tot koningen en priesters gemaakt (Openbaring 1:6). Zo mogen we getuigend en dienend in deze wereld staan.

Tot Jezus terug komt. Hij maakt alles nieuw.

 

Jaap Klaassen