Expositie in Andreaskerk met bij elke Psalm een potloodtekening

Nieuws
Algemeen

In de Grote of Andreaskerk worden tot oktober 150 potloodtekeningen tentoongesteld bij de Psalmen. De Limburgse kunstenaar Sjef Hutschemakers maakte er één bij elk poëtisch ‘spreekgezang’ in dit oudtestamentische bijbelboek, in een stijl waaruit een sterke verbondenheid spreekt met de aarde.
De in mei overleden Hutschemakers werd geboren in Zuid-Limburg als derde kind in een boerengezin met in totaal acht kinderen. Van jongs af aan hielp hij mee op het veld met koeien melken, aardappels poten en rooien, voederbieten uittrekken en appels plukken. De kringloop van de natuur speelt een belangrijke rol in zijn werk.
In de loop der jaren groeide bij Hutschemakers de behoefte om het geloof te verbeelden in zijn schilderijen, tekeningen, etsen en glas-in-loodramen. Hij maakte onder andere voor de kerk van zijn geboortedorp Banholt een reeks kruiswegstaties en muurschilderingen. Pas op hoge leeftijd leerde de kunstenaar de in totaal 150 bijbelse Psalmen kennen en waarderen en hij besloot bij elk poëtisch lied een tekening te maken.
De tentoonstelling in het koor is te bezichtigen op momenten dat de kerk is opengesteld voor bezichtiging en na afloop van kerkdiensten met ruimte voor napraten en koffie of thee drinken.
Zie voor meer informatie over de expositie en de exposant: www.psalmbeeld.wordpress.com of www.kruiswegstaties.nl