Anders in de kerk

Activiteit
Leerhuis
Datum: 
dinsdag 7 november 2023 - 20:00
Locatie: 
Emmaüskerk

Anders in de kerk 

Regelmatig wordt in kerken het gesprek gevoerd over de positie van mensen met een andere dan heteroseksuele geaardheid binnen de geloofsgemeenschap. Over deze plaats wordt in verschillende kerken verschillend gedacht. 

Elk jaar houden wij in het kader van het Leerhuis een bezinningsavond over onze houding ten aanzien van ‘LHBTI’ (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, interseksueel) en de rol daarin van de Bijbel, geloof en kerk. 

Dit keer gaan wij kijken naar de 3Doc documentaire ‘Ik ben er geen, ik ken er geen’, uitgezonden door de EO in juli 2019. Hoe is het voor LHBTI'ers om op te groeien in een kerk waar men denkt dat niemand 'er een is' en waar ‘homo’ niet meer is dan een grap of scheldwoord? Samen met domineeszoon en homoseksueel Frans Blokhuis gaat programmamaker Marnix Haak op pad om verhalen te horen van jongeren die in de kast in de kerk zaten. Met elkaar en met jongeren bespreken ze een heel aantal vragen: waarom leidt het gesprek over seksuele diversiteit en genderidentiteit tot zoveel ongemak in de christelijke wereld? Komen de LHBTI-jongeren nog steeds in de kerk? Wat heeft de oogkleppenmentaliteit van ‘ik ben er geen, ik ken er geen’ gedaan met de manier waarop ze naar zichzelf en naar de kerk kijken? Na deze boeiende documentaire gaan wij met elkaar in gesprek over deze vragen. Alle jongeren en ouderen die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn: van harte welkom! De bijeenkomst wordt geleid door ds. Wim Hortensius.